Värmepumpar är framtiden

En miljövänlig lösning

Har du hittat hit vet du säkert redan att värmepumpar är framtidens lösning för uppvärmning i Sverige. Eller ja, för att vara riktigt ärligt så är det en lösning som redan är här och på rejäl frammarsch.

Idag kan man räkna med att över 1 miljon hushåll i Sverige har en värmepump som huvudsaklig värmekälla i bostaden. På vissa håll i landet där det är rejält kallt på vintrarna kombinerar man denna med en vedkamin, men i de flesta fall behövs det inte. Dagens värmepumpar är effektiva nog för att ge en behaglig inomhustemperatur på egen hand.

Det lönar sig snabbt att byta

Så vad är det som stoppar fler från att byta till en värmepump? Givetvis så byter de flesta inte ut sitt värmesystem så länge det fungerar. Det kan kännas besvärligt och givetvis dyrt att byta ut en gammal oljepanna mot en värmepump. Men om de tog sig tid att sätta sig ner och göra en kalkyl (vi hjälper gärna till!) så skulle de se att en värmepump i de flesta fall lönar sig på bara några år.

Om det skulle vara svårt med investeringen i första rummet finns det bra privatkrediter som kan lösa det problemet. Att tala med den egna banken kan också vara en bra idé då de säkerligen ställer sig positiva till att ge ett extralån för en investering som höjer värdet på bostaden rejält.

Just gamla värmesystem är nämligen något som får bostadsköpare att dra öronen åt sig. Man köper inte gärna ett hus med en gammal oljepanna eller direkt eluppvärmning då man vet att värmekostnaden blir mycket hög.

Men för att återgå till värmepumparna så löser de flera problem samtidigt. De ser till att du får en lösning som håller i många årtionden framåt, och det till en relativt fast kostnad. Den ringa mängd el som går åt till att driva din värmepump är marginell i sammanhanget, och med utvecklingen som sker inom elförsörjning just nu kan det hända att du mer eller mindre kan få din uppvärmning gratis, till exempel genom att installera solpaneler som både driver pumpen och förhoppningsvis genererar ett överskott som du kan sälja till din elleverantör.

Hör gärna av dig till oss så berättar vi mer om de produkter som finns på marknaden just nu och tar fram en kalkyl på hur mycket du skulle kunna spara på att investera i en värmepump i din bostad.

Experter på värmepumpar
31 Mar 2022